DAGBOK

Sidan har upphört.

 

Om du vill framföra något till oss i föreningen använder du "KONTAKTA OSS".

Bertil Mattson, konstnär och lärare

2011-10-02

 

 

Folkskolläraren och konstnären Bertil Mattson var mångsidig. Bertil föddes 1914 på Mälaröarna. I en syskonskara av tre barn var han nummer tre. Äldst var systern Cecilia född 1909. Nr 2 kom Bengt Mattson. När Bertil var ung pojke flyttade familjen till Norrtälje. Intresse för jorden fanns hos Bertil men genom att han hade en äldre bror, Bengt, så var det han som skulle ta över gården. Bertil fick studera. Efter lärarexamen i slutet av 1930-talet blev det snart Norrbotten och Korpikylä skola. Anledning till denna lång flytt är ett kapitel för sig.

I Haparanda träffade han sin hustru, Greta. Den nyinflyttade rospiggen Bertil vann hennes hjärta och fick stå brudgum. Greta och dottern Anita drabbades av sjukdom och alltför tidig död. Hans stora intresse har alltid varit att måla. Många är hans utställningar både i Roslagen men också i Tornedalen. I sin ateljé fanns 100-tals, ja, kanske 1000-tals snabbskisser från skilda platser, Tornedalen, Roslagen, Skagen i Danmark. De har utgjort grunden för hans utövande. Flera av skisserna är i sig konstverk. För ett 10-tal år sedan skänkte han ett antal målningar till älskade skola. De hänger nu i Tornedalen.

Under krigsåren 1939-1945 fanns stora skaror med soldater i gränslandet Sverige - Finland. Bertil berättade om de dramatiska åren i denna älvdal. När tyskarna drevs bort ur Finland och den finska civilbefolkningen flydde över till Sverige. Från sin bostad såg han hur bomber förstörde hus och broar på andra sidan Torneälven. Han deltog i hjälparbetet. Flytten till Herräng ägde rum omkring åren 1946-1947.

I Roslagen finns hans tavlor på många platser. De flesta i privata hem. Men du som vill ta en titt på några av hans lätt-tillgångliga tavlor kan besöka Herrängs Folkets Hus (stora salen) och Församlingshemmet i Hallstavik. På dessa båda ställen hänger några av hans mest uppskattade tavlor (författarens kommentar).

Även Estuna bygdegård har fått motta en oljemålning. Motivet är ’Lantgård på 1930-talet’. Foto nedan. I Bygdegården finns även en tavla med Estuna kyrka målad 1946. Då var Bertil 32 år.

Bertil Mattson avled 2001 och vilar nu tillsammans med hustru Greta (Margareta) på Häverö vackra kyrkogård.

(texten uppdaterad 28 okt 2011)

 Foto: Del av gravsten på Häverö kyrkogård.

 

Helgen 22 och 23 oktober kl 12-16 ordnar vi med en minnesutställning där innehavare av konstverk utförda av Bertil kommer att visas. Du som vill låna ut till oss ring 0706-938877 och tala med Bengt Ericsson. Vi kan hämta om det inte är alltför långt bort.

Ett annat sätt kan vara att du själv kommer till bygdegården samma dag som vi öppnar – d v s lörd 22 okt. Vi vill i så fall att du kommer mellan kl 11-12. Invigning äger rum kl 12.30. 12.45 berättar Christina Ericsson (f Barsk) om Bertil Mattson; Min pappa hade Bertil som lärare vid en skola i Tornedalen (Korpikylä). Kl 13.00 och 15.00 hålls en kortare föreläsning med bildspel om Bertil och hans verk.

Frågor: ring 0706-938877.

KLICKA PÅ BILDEN SÅ BLIR DEN STÖRRE.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)